My Wedding Anniversary

Daisypath Anniversary tickers

Tuesday, February 23, 2010

Hasil borongan dari Kuching


best2...syok2...dapat barang yang kirim..... huhuhuhu dan yang paling penting free plak tuh..TQ dear...ada kek lapis, kain pasang Sarawak ( suka sgt ..my fav colour), ikan terubuk masin ( lupa ambik gambar), baju2 yg ada gambar kucing...heheheh

Monday, February 22, 2010

Happy 32th baba!!

yg tukang belanja...

Big boy and small boy..member kamcing nih

Birthday big boy request nak makan pizza... so on jak

card from both of us...

we love u baba...happy birthday

Hari ni genap usia baba 32 tahun....huh...bertambah lagi angka ye sayang... Pada hari jadi baba tahun ni, dia tiada di rumah, masih di Sarawak,bermeeting since dari hari Rabu lepas... pukul 3.45 ptg baru bertolak pulang ke KK..Anyway, tak sabar tunggu baba pulang...mama nak belanja baba makan malam ni....

Wednesday, February 17, 2010

Baba ada meeting di Kuching

pagi2 lagi baba dah bangun siap2 barang nak naik flight ke Kuching..cian kami yg kena tinggal ni...Aqil plak batuk2,mcm nak demam... so baba tak kasi atar to school...sejak dia pegang bhgn pengambilan pelajar ni, busy je memanjang...sibuk dgn meeting...kalu ajak kita ikut sama ok jugak g Kuching nun, belum lagi sampai sana...sekolah pun cuti ni seminggu....duduk ajelah kat rumah mengadap astro yg remote dia rosak...adui....

Tuesday, February 16, 2010

Zoo Lok Kawi again






smlm plan dengan kawan yg dtg dr Sandakan nak ke Lok Kawi, tp dia g Labuan plak..so today we decide pegi, janji jupa kul 1030, tp kami terdatang awal, mereka dtg lambat sket coz drive dr Papar...sampai2 je Aqil tidak sempat2 mau masuk...budak bertuah tu..mcm2 hal dia buat...setengah jam lebih jugaklah menunggu, so sms kawan tu kami masuk dulu coz susah mau contral aqil yg tak sabar mau masuk...

Saturday, February 13, 2010

KAJIAN DR FADZILAH KAMSAH TENTANG SIFAT MANUSIA - MEI

Kekerasan hati & degil Kuat semangat & bermotivasi tinggi Pemikiran yang tajam Mudah marah apabila tidak dikawal Pandai menarik hati orang lain & menarik perhatian Perasaan yang amat mendalam Cantik dari segi mental & fizikal Tidak perlu dimotivasikan Tetap pendirian te...tapi mudah dipengaruhi oleh orang lain Mudah dipujuk Bersikap sistematik (otak kiri) Suka berangan Kuat daya firasat memahami apa yang terlintas di hati orang lain tanpa diberitahu Bahagian telinga & leher mudah diserang penyakit Daya khayalan yang tinggi Permikiran yang tajam Pandai berdebat Fizikal yang baik Kelemahan sistem pernafasan Suka sastera, seni & muzik serta melancong Tidak berapa suka duduk di rumah Tidak boleh duduk diam Tidak punya ramai anak Rajin dan bersemangat tinggi Agak boros

Friday, February 12, 2010

New blog for my preschool

Rakan2 guru prasekolah, saya telah buat blog khas utk prasekolah saya, so lepas ni saya tak lagi upload cerita atau gambar di blog Mama Syed Aqil Alawi...senang sket kalu seperate blog... silalah lawat blog saya dan berilah komen supaya kita dpt sama2 improve...tq yer..

Prasekolah SK Laya-laya

Thursday, February 11, 2010

Books for Aqil from Grolier

(click on photo for reviewing)

Magic English 26 DVD 26 Vols.


Free: RaiseYour Child's Self-Esteem

Free: Flip The Flaps 8 Vols.

Free: Grolier Children Dictionary 2 Vols.

Grolier I Wonder Why 24 Vols.

Arini seorg agen buku Grolier dtg ke sekolah utk promote buku, mmmm... mmg dh lama mencari buku2 spt ini utk Aqil..walaupun harga boleh dikatakan sangat MAHAL, tapi pejam mata je coz ini semua pelaburan utk anak.bayar installment selama 2 tahun sebanyak rm87. Kongsi2 dgn hubby utk bayar nati...so Aqil, rajin2lah membaca buku yg mama beli ni yer, jangan koyak2 plak...baca betul2...

http://www.grolier-asia.com/

Are YOU doing what is best to ensure your child is a success?

A child's brain is a sponge that allows them to learn automatically by absorbing new knowledge, information and skills from their environment.

As a Parent how you engage with your child at home is the most critical element in ensuring their success in school.

Scientific Research tells us that:

  • From age 2½ onwards a child can learn up to 15 new words a day.
  • That a child is capable of learning multiple languages effectively until the age of 6.
  • Learning a language is most effective if it is done in natural, authentic, comfortable environment.
  • Learning a language successfully is the precursor to success in Mathematics, Science and other subjects in school.
  • Children who master language effectively are more confident and more likely to succeed in life.
  • Children whose parents read to them and teach them daily at home have higher test scores in school.
Things parents can do today include:
  1. Read to your child everyday for 30 minutes.
  2. Talk to your child, asking them questions that require them to describe, explain and imagine.
  3. Whenever you are with your child, point out new and interesting things, explaining what it is and how it functions.
  4. Make learning fun and enjoyable. Laugh, sing and allow your child to decide what they want to learn, where they want to learn and for how long they want to learn.
Language Development
To ensure successful language acquisition, Grolier has 2 wonderful English Language Learning programmes that are structured to meet the specific needs of young learners. These programmes develop a solid foundation in English by teaching children developing language knowledge in specific areas to ensure long-term fluency.

Wednesday, February 10, 2010

Gelagat murid2 ku





Gelagat murid2ku pada hari ini....yg cepat siap tuh, cepat g main2..sabar ajelah...jgn kasi sepah sudah lah yer sayang....main bagus2...

Thursday, February 4, 2010

Bengkel ABM dan Pengurusan Fail


Arini ada bengkel ABM dan pengurusan fail, pukul 8.30 pagi bertempat di PPD Tuaran, first time masuk PPD setelah di renovate sejak dr tahun lepas...cuma bilik agak sempit bg kami guru2 dr daerah Tuaran dan Penampang, agak tidak selesa..but it's ok....
Arini pun belajar buat ABM guna rubber, then pandai2lah ukir/kraf ikut kreativiti masing2, penceramah yg dtg dr semenanjung menunjukkan bbrp abm yg telah siap diukir...bagus bahan ni coz tahan lama. Kalu di Familia, Wisma Merdeka yg dah siap harganya RM1.50....
Bengkel pengurusan fail ditunda ke lain masa utk menetapkan code number yg standardize utk semua sekolah di daerah Tuaran...