My Wedding Anniversary

Daisypath Anniversary tickers

Tuesday, June 30, 2009

Bday Presents for Aqil....

ni present from baba....napak grand tp lg murah dr hadiah mama tau....hehehe pandai baba pilih... tak ajak org pun masa nak g beli

ni hadiah dari mama... bike yg amat canggih...hehehe baba yg pilih...

Lambat tul mama dan baba nak beli hadiah utk Aqil, sori yer sayang, tunggu gaji dulu... so mama and baba try our best to get somethings special for you... mama decides nak beli bike, tp baba plak yg pilih, baba plak beli train... so enjoy yer...lepas ni, jgn dpt bike and train nati, malas plak nak belajar...

Sunday, June 28, 2009

PENDIDIKAN PRASEKOLAH

credit to: http://www.maxis.communities.com.my/sites/sksriaman/index.cfm?h=page&a=PRA

PENGENALAN

Pendidikan Prasekolah merupakan satu pendidikan asas yang memberikan pengalaman awal yang penting dalam dunia persekolahan kanak-kanak. Ianya dapat membekalkan kanak-knak dengan kemahiran, keyakinan diri dan sikap yang positif.

Pendidikan Prasekolah menitikberatkan pendekatan "Belajar Melalui Bermain" yang mana programnya disesuaikan dengan tahap perkembangan kanak-kanak. Disamping itu prasekolah juga berfokuskan kepada perkembangan kanak-kanak yang menyeluruh, seimbang dan bersepadu.

KONSEP PENDIDIKAN PRASEKOLAH

Pendidikan Prasekolah berkonsepkan satu program penyediaan pengalaman pembelajaran kanak-kanak antara umur 4-6 tahun dalam jangkamasa 1 tahun atau lebih sebelum memasuki ke tahun 1 iaitu alam persekolahan yang lebih formal.

MATLAMAT PENDIDIKAN PRASEKOLAH


Matlamat Prasekolah SK Sri Aman ialah ke arah menyuburkan potensi kanak-kanak dalam aspek perkembangan, penguasaan kemahiran asas,dan memupuk sikap positif untuk memasuki alam persekolahan yang lebih formal.

OBJEKTIF PENDIDIKAN PRASEKOLAH



Beberapa objektif Prasekolah SK Sri Aman iaitu :
1. Membentuk kanak-kanak menjadi warganegara bersifat patriotik
2. Membentuk kemahiran berbahasa dan berkomunikasi yang baik
3. Membolehkan kanak-kanak menggunakan bahasa dengan betul
4. Menggalakkan penggunaan Bahasa Inggeris dalam interaksi seharian
5. Menyemai pengamalan nilai-nilai Islam bagi kanak-kanak beragama Islam
6. Menyemai pengamalan nilai-nilai moral bagi kanak-kanak bukan Islam
7. Membekalkan kemahiran kognitif, berfikir dan penyelesaian masalah
8. Membentuk kanak-kanak yang mempunyai kematangan emosi dan sosial
9. Melahirkan kanak-kanak yang mempunyai kecergasan dan kemahiran fizikal yang baik

KOMPONEN KURIKULUM PRASEKOLAH

Terdapat 6 komponen utama dalam kurikulum prasekolah iaitu:

Bil

Komponen

Catatan

1

Bahasa & Komunikasi

Bahasa Melayu & Bahasa Inggeris

2

Perkemangan Kognitif

Matematik dan Awal Sains

3

Pendidikan kerohanian & Moral

Pendidikan Islam dan Pendidikan Moral

4

Perkembangan Fizikal

Psikomotor Halus dan Kasar

5

Perkembangan Sosioemosi

Sosial dan Interaksi

6

Perkembangan Kreativiti & Estetika

Lukisan, Kraftangan, Muzikal

ITEM PENILAIAN MURID


Bil

Perkara

Catatan

1

Pemerhatian

a. Tingkahlaku
b. Perbualan/Interaksi/Lisan
c. Hasil Kerja Murid

2

Perekodan

a. Senarai Semak
b. Rekod Anekdot
c. Rekod Berterusan

3

Penyimpanan Maklumat
Dalam Portfolio

a. Rekod Peribadi
b. Rekod Kemajuan
c. Hasil Kerja

Thursday, June 18, 2009

Happy Birthday to Aqil, u r 2 years old now!!

Birth Announcements
Birth Announcements by WiddlyTinks.com





Anak mama dah 2 tahun dah arini, mama dan baba tak celebrate grand2 pun, biasa2 jer, beli kek jer. hadiah bday pun belum beli lg...just buy card bday jer...utk kenangan masa dia besar2 nati... present coming soon ye sayang, tunggu mama dapat gaji, will buy a bike for you...

Tuesday, June 16, 2009

+++Hari Konvokesyen IPGM Sabah 2009+++





Monday, June 1, 2009

Muzium Tamadun Islam Sabah





sempena cuti sekolah, baba Aqil ajak g jalan2 ke Muzium, itupun napak muzium ni lepas balik dr survey lokasi IPM Gaya, kena pergi sana utk pendaftaran konvo, terpaksa drive sendiri nati